redigera mera

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg med några fototips och nu tänkte jag ta och fortsätta på det ämnet ;) Då man vill få till en bra bild så handlar det absolut inte bara om själva fotoprocessen utan även om arbetet efteråt. Jag talar förstås om att redigera! Redigering är verkligen a och o då man vill få till fina bilder. Här ovan, ser ni sex bilder på redigerade och oredigerade bilder. Visst är det en ganska stor skillnad? Det där lilla extra är ofta svårt att få fram med hjälp av kameran så därför får man ta saken i egna händer :)
 
Då jag redigerar mina bilder vet jag ofta direkt hur jag vill ha dem så det tar högst två-tre minuter att fixa till dem! Tänk, tre minuter senare så har bilden ett helt nytt utseende?! Då jag fixar till mina bilder, brukar jag alltid ljusa upp dem, "förstärka" färgen, höja/sänka kontrasten och justera luminans- och mättnadskurvan. Allt detta kan man göra i princip i vilket redigeringsprogram som helst! 
 
Då det kommer till redigeringsprogram så finns det ju allt möjligt att välja på. Photoshop, lightroom, gimp... Jag själv använder PhotoScape som man kan ladda ner gratis! Jag har använt det programmet så länge jag kan minnas och jag känner fortfarande inte något behov av att uppdatera mig, haha. PhotoScape rekommenderar jag iallafall varmt! Det är helt enkelt väldigt basic, inget krångel, utan jättelätt att använda :) Ibland har jag också provat på PicMonkey som är ett redigeringsprogram online! Om du vill göra fina collage så rekommenderar jag dig att prova på det. 
 
Som avslutning ska jag bjuda på några av mina bästa redigeringstips. Här kommer de! 
  • Kom ihåg att inte överredigera dina bilder. Jag tycker att det är viktigt att bilderna fortfarande ser naturliga ut efter att man redigerat dem. Håll alltså koll på att du inte t.ex ljusar upp dem för mycket, har för hög skärpa eller justrerar färgerna så att det blir onaturligt.
  • Förminska bilderna innan du börjar redigera. Att redigera bilder i naturligt format tar oftast längre. 
  • Zooma in och ut. Zooma in bilden så att du ser hur de små detaljerna ser ut efter redigeringen. Jag märker ofta i efterhand att bilden ser sämre ut på närhåll än vad den gör på själva redigeringsprogrammet.
  • Spara i rätt format. En helt vanlig bild sparar jag oftast bara i det vanliga JPEG formatet men texter och collage sparar jag i PNG. Bilden i detta inlägg är t.ex sparad i PNG.
 
Lycka till! Kram!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0